NVM open huizen dag

Bezichtigen op de NVM Open Huizen Dag? Onze tips voor een geslaagde aankoop

Op zaterdag 2 april is het alweer zo ver: de Open Huizen Dag van het NVM! Op deze dag kunt u tussen 11:00 uur en 15:00 uur heel veel te koop staande huizen zonder afspraak bezichtigen. Dit is handig om u breed te oriënteren en een beter beeld te krijgen wat u echt wil. Maar hoe zorgt u ervoor dat zo’n huis ook daadwerkelijk van u zal worden? Hier een aantal tips om zo succesvol mogelijk te zijn op de NVM Open Huizen Dag. 

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Stel vooraf een wensenlijst op. Hoe veel slaapkamers moet het huis hebben? Moet er een school dicht bij zijn, of winkels? Bepaal ook een budget. Ga daarna op Funda kijken welke huizen meedoen aan de NVM Open Huizen Dag, en welke huizen aan uw wensen voldoen. Op basis hiervan kun je een route uitstippelen en op bezichtiging gaan bij huizen die bij elkaar in de buurt liggen. Stel ook een maximum aan het aantal huizen dat je gaat bezichtigen! Als u haast hebt, wordt de bezichtiging vaak niets.

2. Neem rustig de tijd

Neem de tijd om rond te kijken en alles in u op te nemen, het is immers een grote beslissing. Als u op één dag meerdere huizen bezoekt, is het misschien lastig om van alle huizen de belangrijkste punten te onthouden. Neem daarom een fototoestel mee en eventueel het bezichtigingsverslag van de NVM. Hierop kunt u aantekeningen maken, zodat u later een geheugensteuntje hebt.
Laat u vooral niet afleiden! Bij de bezichtiging loopt de makelaar of de verkoper mee, die alleen de sterke kanten van het huis uitlicht. Op die manier zie je vooral wat de verkoper je wil laten zien, waardoor je niet goed let op de punten die u belangrijk vindt. 

3. Maak een shortlist

Maak een shortlist van 2 tot 3 woningen die u echt gezien wilt hebben. Het kan zijn dat de bezichtigingen langer duren dan gepland – zo enorm veel huizen kunt u namelijk niet bekijken in 4 uur. Bepaal daarom welke huizen u absoluut wilt bezichtigen, en welke minder belangrijk zijn. Als er dan na de shortlist nog tijd over is, kunt u altijd meer huizen bekijken. Geen tijd over? Ook niet erg, want de belangrijkste hebt u gezien!

4. Laat u niet opjagen

Laat u niet opjagen door eventuele andere kijkers bij de NVM Open Huizen Dag. Kijkers bij een open dag zijn meestal vooral oriënterend in plaats van echt geïnteresseerd. Zie andere kijkers dan ook niet meteen als concurrentie, maar heb het met ze over het huis. Misschien zien zij wel andere dingen dan u!

5. Blijf neutraal

Probeer, ook als het huis in kwestie uw droomhuis is, u neutraal op te stellen. Dit geeft u een betere onderhandelingspositie dan wanneer u dolenthousiast bent. Zorg er echter ook voor dat u niet onterecht negatief doet, omdat dat slecht kan zijn voor de relatie met de verkoper en de makelaar, zeker tijdens de onderhandelingen.

6. Ga een gesprek aan met de verkopers

Vraag bijvoorbeeld waarom de verkopers gaan verhuizen, of ze last hebben van de buren en hoe de buurt er voor staat. Dit zijn vaak vragen waar u van de makelaar minder snel een goed antwoord op krijgt. Het kan natuurlijk zijn dat de verkopers hier ook niet eerlijk over zijn, maar meestal wordt hun echte mening wel een beetje duidelijk. 

Deel dit bericht

door Joost Onrust

19 april 2019