Bezichtiging? Zo bereidt u uw huis voor!

Wilt u uw beste beentje voor zetten bij een bezichtiging? Zelfs de beste makelaar kan geen woning verkopen zonder medewerking van de verkoper. Het is wel een taak van de makelaar om u duidelijk te wijzen op verbeterpunten of algehele verkoop tips voorafgaand aan de aanmelding op Funda en bezichtigingen. U krijgt maar één keer de gelegenheid om een goede eerste indruk te maken, dus doe uw voordeel met onze verkoop tips!

 1. Ga op zoek naar verbeterpunten

Sommige dingen zullen u niet meer opvallen na jarenlang in het huis gewoond te hebben, maar kijk eens goed om u heen. Wat ziet u echt? Een loszittende plint, vlekken op de muur, of loszittende draden? Elk huis kent zijn verbeterpunten. Los ze op voor u uw woning in de verkoop zet. Laat ook een ander kritisch naar uw woning kijken en vraag om hun eerlijke mening over verbeterpunten. Ongetwijfeld vallen zaken u minder snel op dan derden, en dus ook mensen die op bezichtiging komen.

2. Opruimen en ruimte creëren

Opruimen is één van de belangrijkste punten. Een schone, opgeruimde woning is een vereiste. Van stofzuigen tot ramen lappen en van badkamer, toilet tot keuken: alles moet er perfect uitzien. Vergeet de was niet op te ruimen en leeg eventuele prullenbakken. Ook rondslingerend speelgoed van de kinderen, tuingereedschap e.d. maken een slordige indruk. Ruim ook de tuin op! Een mooie tuin is voor veel kopers erg belangrijk.
Ook Ruimte is een van de belangrijkste verkooppunten van een woning. Staat uw woning te vol? Creëer ruimte door tijdelijke opslag van spullen. Te veel meubels en eigendommen kan een verkeerde indruk geven van de daadwerkelijke ruimte, waardoor kopers het gevoel hebben dat de woning te klein is.

3. Verf de muren wit

Veel kleur in de woning? Paarse, gele of blauwe muren? U zult ze ongetwijfeld erg mooi vinden maar de meeste kopers hebben liever witte muren. Overweeg daarom om de muren in een neutrale kleur te verven voordat u de woning in de verkoop zet. Onderzoek heeft uitgewezen dat kopers eerder geïnteresseerd zijn in woningen waarbij de muren wit zijn of een neutrale tint hebben.

4. Wees eerlijk

Het is erg belangrijke eventuele gebreken te melden aan potentiële kopers, het liefst voordat ze er zelf naar vragen. Nog beter is om gebreken gewoon te verhelpen. Door mankementen niet te verbergen, voorkomt u problemen achteraf.

5. Licht in huis

Gordijnen opzij, rolluiken omhoog en zet eventuele tussendeuren en ramen open. Licht in huis is voor veel mensen van groot belang. Niet gek, want het maakt uw woning vriendelijker. Bovendien lijkt uw woning groter als mensen kunnen doorkijken van ruimte naar ruimte, en naar een eventuele tuin. Zorg in de avonduren voor voldoende verlichting, ook als uw woning al leeg staat.

6. Sluit geen ruimtes af

Misschien bent u niet zo trots op een bepaalde kamer of wilt u niet dat geïnteresseerden tijdens de bezichtiging gaan rondneuzen, maar het afsluiten van ruimtes is een echte afrader. Zorg dat kijkers overal bij kunnen. U heeft immers niets te verbergen, toch?

7. Verwarm uw woning

Als het koud is in huis, kunnen kijkers vaak maar aan één ding denken: hoe komen we hier zo snel mogelijk weg? Zonde, want u wilt natuurlijk dat geïnteresseerden de woning op hun gemak bekijken en niet in een sneltreinvaart door het huis denderen. Verwarm uw woning daarom op tijd, en zeker in de avonduren.

8. Knap de voortuin op

Het is het eerste wat geïnteresseerde kopers zien: de voortuin. Als deze er onverzorgd uitziet, Veeg de stoep aan, verwijder onkruid en zet een paar kleurrijke bloemen (in pot) neer. Vergeet niet om ook even een doekje over de voordeur te halen en eventueel spinnenrag te verwijderen. Voor de achtertuin geldt hetzelfde: zorg dat deze er ook netjes uitziet.

9. Verlaat de woning tijdens een bezichtiging

Het is beter om tijdens een bezichtiging niet thuis te zijn. Misschien klikt het niet met de geïnteresseerden en loopt u hierdoor een mogelijke verkoop mis. Daarnaast kunnen verkopers soms gevoelig zijn voor eventuele kritiek of kijkers durven juist geen kritische vragen te stellen wat funest is voor het verkooptraject. Het is beter om vragen te laten beantwoorden door de makelaar en die te laten bemiddelen. Toch aanwezig zijn? Bemoei u dan niet met de rondleiding, maar laat de makelaar aan het woord en geef uitsluitend antwoord als er iets aan u wordt gevraagd.

10. Planning

Misschien niet iets waar u direct aan denkt, maar zorg ervoor dat een bezichtiging gepland wordt op een moment dat uw huis er zo goed mogelijk uit ziet. Schijnt de zon altijd zo prachtig naar binnen tijdens de zonsondergang? Laat mensen op dat moment langskomen!
Als er meerdere bezichtigingen gepland worden, zorg dan dat deze na elkaar plaatsvinden. Zo lijkt het drukker en krijgen de potentiële kopers het idee dat uw huis populair is.