Boedel achterlaten

Leeg en bezemschoon opleveren is algemeen gebruikelijk bij de verkoop en overdracht van een woning. Uiteindelijk kan dit nog een hele opgave zijn. Niet zelden staat men voor een hele grote opgave om bijvoorbeeld bij een nalatenschap alles uit te zoeken, op te ruimen en af te voeren. Nog los van het feit “waar laat ik al die spullen”. Kan ik niet gewoon mijn boedel achterlaten? 

Een aantal keren per jaar hebben we situaties waarbij het erg wenselijk is voor verkoper om gebruik te maken van de mogelijkheid tot het achterlaten van (een deel) van de boedel. Meestal gaat het dan om oude kasten op zolder, werkbank in de garage, oude wasmachine / droger, of gewoon een hoop rommel waarvan men geen zin heeft het allemaal af te voeren. Tijd is immers geld en een hele verhuizing gaat vaak niet in de koude kleren zitten. Daarnaast zit men vaak niet te wachten om een beroep te moeten doen op vrienden en familie om de spullen af te voeren.  

Enige tijd terug werd er een appartement aangeboden wat door vererving eigendom was geworden van een nicht van de overledene. Deze nicht had haar tante in jaren niet meer gezien en was verrast door de erfenis van dit appartement. Zij had om moverende redenen gekozen voor directe verkoop maar zat behoorlijk in haar maag met de inboedel. Ze woonde niet in de buurt, had een baan en druk gezinsleven en gaf dus duidelijk aan dat zo veellmogelijk achter bleef. Bij oplevering bleek dat daadwerkelijk ALLES was achtergebleven, van kleding in de kast, de nog gevulde koelkast tot servies, bestek, echt alles. Uiteindelijk zelfs de fotoalbums waarvan er toch echt enig bezwaar was voor onze opruimploeg om dit daadwerkelijk weg te gooien. Alle herinneringen blijvend en voorgoed weg alsof deze mevrouw nooit bestaan heeft.

In Utrecht werd een eengezinswoning aangeboden waarbij verkoper de voorkeur had om naar een huurappartement te gaan. Hij had geen behoefte (meer) aan een woning met grote zolder en een tuin aangezien hij de woning toch slechts alleen bewoonde. Bij de oplevering, daags voor de overdracht, verbaasde het ons in eerste instantie dat er nog zoveel spullen in huis stonden. Maar goed, mogelijk kwam de verhuiswagen die namiddag nog dus in eerste instantie hadden we er nog niet direct notie aangegeven. Totdat verkoper aangaf dat het naar zijn idee toch wel handig was voor de uiteindelijke koper (lees onze koper / bewoners) dat ze zijn inventaris “zomaar” konden overnemen. Zijn bed inclusief matras, bank, stoelen, wasmachine, ladder een oude fiets, bijna alles had hij laten liggen. Overigens echt met de beste intenties maar helaas zitten de huidige kopers zo echt niet in elkaar. Die willen veelal nieuw of gewoon hun eigen spullen en geef ze eens ongelijk.  

Maar het kan ook anders. In Delft werd een appartement aangeboden wat in eigendom was van de vader van studerende kinderen die het appartement, tijdens hun studie met enkele medestudenten, hadden bewoond. De studie was afgerond en vader had geen ambitie deze “hobby” na vertrek van zijn zoon voort te zetten. Het appartement werd door ons leeg en bezemschoon verkocht en overgedragen. Op de dag van de overdracht vond er nog een inspectie plaats of het appartement wel conform afspraak werd opgeleverd en tevens werden de meterstanden genoteerd. Het appartement was inderdaad leeg, zoals afgesproken. Is de berging ook leeg vroeg mijn collega? Ja hoor, daar staat ook niets meer. In dit geval hebben we de berging ook niet meer gecontroleerd tot dat een makelaar enkele weken daarna de berging opende en zo’n beetje de halve inventaris naar buiten viel. Verkoper heeft zich hiermee wel een paar ritjes naar de stort bespaard. 

Deel dit bericht

door Joost Onrust

19 april 2019