Maak je tuin verkoopklaar

Een appeltaart bakken, huis netjes opruimen, laatste plintjes geplaatst. We zijn klaar voor de eerste bezichtiging…..of toch niet. Niet zelden vormt de tuin de sluitpost bij een verkoop en blijft noodzakelijk onderhoud achterwege. Veel verder dan een beetje onkruid plukken, gras maaien en een beetje snoeiwerk komen verkopers niet terwijl de tuin vaak het allereerste visitekaartje is, nog voordat men überhaupt tot een bezichtiging komt. Nog steeds rijden geïnteresseerden eerst langs de woning alvorens een bezichtiging in te plannen en dat is eigenlijk maar goed ook. Persoonlijk ben ik van mening dat alle externe omgevingsfactoren zoals buurt, straat, voorzieningen etc bekend moeten zijn en acceptabel voordat je als potentiële koper gaat kijken. Niets is zo vervelend voor een verkoper als je te horen krijgt dat kijker niet gaat kopen omdat ze bijvoorbeeld de straat te druk vinden. Hadden ze dat niet eerder kunnen bedenken?

Investeringen in je tuin verdien je dubbel en dwars terug blijkt uit onderzoek. De waardestijging bedraagt maar liefst twee tot drie keer de investering in de tuin! Daarnaast blijkt een goed verzorgde tuin het verkoopproces aanzienlijk te versnellen.

Hoe maak je je tuin verkoopklaar?
Verwijder groene aanslag met groene zeep of bij hardnekkige aanslag met een hoge drukreiniger. Repareer gaten en oneffenheden. Zorg voor een goede snoeibeurt, de tuin krijgt zo meer licht en lijkt daardoor groter. Laat voldoende beplanting over in de juiste proporties. Plaats wat potten op het terras en zet een eventuele scheve schutting recht. Vervang of repareer de rotte schuurdeur en / of poort. Ruim spullen op in de tuin, verwijder fietsen uit het zicht, verplaats eventuele containers naar de berging en ruim kinderspeelgoed zoveel mogelijk op.

PLaats fraaie tuinmeubelen (bij voorkeur geen wit kunststof) en creëer zoveel mogelijk sfeer.

In een stadstuin plaats je liever geen grote lounge banken maar een klein sierlijk setje. Kleed de stadstuin verder aan met planten in potten.

Tot slot zorg voor een fotoreportage met bloeiende planten en de opgeruimde verzorgde tuin. Gaat u pas in het najaar verkopen? Kies dan nu alvast het juiste moment uit en laat bij voorkeur nu al een fotoreportage maken. Dat hoeft niet bij de verkopende makelaar, u kunt ook zelf alvast een fotograaf in de arm nemen. U verdient dit echt dubbel en dwars terug.

Deel dit bericht

door Joost Onrust

19 april 2019