Prinsjesdag 2016, wat gaat er veranderen in de woningmarkt

Naast een aantal negatieve maatregelen, waarvan de eerste aanzet enkele jaren geleden is gemaakt, zijn er ook een aantal positieve maatregelen. We zetten de belangrijkste maatregelen voor u op een rij;

Maximumtarief hypotheekrenteaftrek omlaag
Het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is, wordt per 1 januari 2017 weer iets verder verlaagd naar 50%. Het huidige percentage staat op 50,5%.

NHG-grens wordt weer aangepast:
Net zoals vóór 2009 het geval was, zal per 1 januari 2017 de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) weer jaarlijks (op 1 januari) gekoppeld worden aan de gemiddelde huizenprijs. In 2009 werd deze kostengrens tijdelijk verhoogd naar €350.000. Dit was één van de crisismaatregelen om de woningmarkt een impuls te geven. Sinds 2012 werd de grens stapsgewijs afgebouwd. Per januari 2017 wordt de NHG-grens dus weer bepaald zoals voor de crisis.

Maximale hypotheek omlaag naar 101%
Het maximale bedrag dat u mag lenen voor de aankoop van een woning staat op dit moment op 102% van de waarde van de woning. Per 1 januari 2017 wordt dit percentage verlaagd naar 101%. Dit betekent dat u een groter deel van de bijkomende kosten – zoals overdrachtsbelasting en financieringskosten- uit eigen middelen moet financieren. Dit percentage is in de afgelopen jaren afgebouwd en zal per 1 januari 2018 worden teruggebracht naar 100%.

De WOZ-waarde wordt openbaar
Het plan bestaat om de WOZ-waarde van elke woning openbaar te maken. Naar verwachting kunnen huizenbezitters vanaf 1 oktober 2016 via een website de WOZ-waarde van hun huis vergelijken met andere soortgelijke woningen.

Op Prinsjesdag bleek dat de miljoenennota voor 2016 een hoop goed nieuws te melden had. Er zijn geen huishoudens die er op achteruit gaan en zo’n 80% van de mensen krijgt er koopkracht bij. Zo kunnen we onder andere een vooruitgang in het netto salaris, meer geld voor kinderopvang en minder spaarbelasting verwachten. Verder worden de mogelijkheden rondom belastingvrij schenken verruimd: vanaf 2017 mag er een bedrag tot € 100.000,- belastingvrij geschonken worden. De voorwaarde is dat de ontvanger dit bedrag besteedt aan (de aankoop van) de eigen woning.

De veranderingen voor 2016 betekenen dat u misschien meer financiële ruimte krijgt om een huis te kopen. Tegelijkertijd wordt het ook moeilijker om uw droomhuis aan te kopen. Eerder schreven we al over de duidelijk aantrekkende huizenmarkt. Uit cijfers blijkt dat de woningverkoop in juli met 32,7% is gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ook de prijzen van bestaande woningen in de verkoop blijven stijgen. In augustus lag de prijs 2,5% hoger dan in augustus 2014.

Deel dit bericht

door Joost Onrust

22 mei 2019