Voor- en nadelen verkoop makelaar

Wat de voor- en nadelen van een verkoop makelaar zijn is diverse factoren afhankelijk. De keuze om het zelf te doen kan zijn uit kostenoverweging of gewoon omdat men het erg leuk vindt. Vaak zien ze dat de huis van de buren binnen ekele weken verkocht is en dan is de gedachten vaak “dat is snel verdiend, we proberen het (eerst) zelf wel” met als resultaat dat men uiteindelijk toch vaak weer die makelaar inschakeld. Of men daar dan echt iets mee opschiet valt dus te bezien.

Mocht je toch serieus overwegen het zelf te willen doen bekijk dan eerst of het pand hiervoor geschikt is. Is het een lastig pand door bijvoorbeeld ouderdom van het object en eventuele (verborgen) gebreken, erfdienstbaarheden, lastige ligging of gewoon minder courant door aard, prijsklasse regio, etc? In dat geval zou ik altijd adviseren het onder te brengen bij een makelaar. Hij weet als geen ander de valkuilen te ondervangen en eventuele scepsis van kopers op een correcte wijze te beargumenteren en misschien zelfs om te buigen in een pre. Het is immers zijn vakgebied. Daarnaast staat een makelaar natuurlijk dichter bij de markt van huiszoekenden, kan de prijs als geen ander bepalen en kan met een objectieve blik naar uw huis kijken. Op-en aanmerkingen, kritiek en dergelijke van gegadigden zullen niet zo snel naar u worden geventileerd. Het is immers uw huis maar men doet dat wel eerder naar de makelaar en hij kan daar direct op anticiperen. Zo had ik onlangs een mevrouw gesproken die toch sterk overwoog de aankoop van haar huis te cancelen binnen de 3-dagen bedenktijd omdat zij van mening was dat de elektrische installatie van de aan te kopen huis niet in orde was en zelfs zou worden afgekeurd. Ik vroeg mij af wat daar dan mee aan de hand was en ze antwoordde dat er zogenaamde automaat stoppen aanwezig waren..dit zijn eigenlijk stoppenvervangers die bij sluiting een soort van schakelaar uitschakelen in plaats van het doorbranden van de stop. Dit is ouderwets maar desgewenst zeer eenvoudig te vervangen door de “ouderwetse” stoppen en daarmee heb je gewoon een groepenkast die wellicht verouderd is maar echt niet wordt afgekeurd door welke instantie dan ook. Als je dit als verkoper al weet dan is het veel lastiger uit te leggen aan een potentiele koper dan een makelaar dit kan doen. Hij of zij kan hier snel en onderbouwd op inspringen waarmee in een dergelijke situatie de koop gewoon doorgang vindt. En als de keuze eenmaal gemaakt is een niet te kopen om wat voor redenen dan ook is het erg lastig dit weer om te buigen naar een “ja”.

Het rondleiden in een huis en een mooi verkooppraatje houden is voor veel mensen weggelegd maar het gaat met name om correcte antwoorden te geven op specifieke vragen en opmerkingen. Vaak opmerkingen waar u geen notie van krijgt als u als verkoper een potentiële koper rond gaat leiden. Al zou u de kennis in “huis” hebben krijgt u dus vaak niet de gelegenheid daar op in te spelen.

Mocht je toch overwegen geen makelaar in te schakelen zorg er dan in ieder geval voor dat je huis op Funda wordt geplaatst, je een goede presentatie hebt en het huis opgeruimd echt verkoop klaar is. Loop met een kritisch oog door je huis of beter, vraag een goede bekende kritisch naar jou huis te kijken en op-en aanmerkingen op te schrijven. Missende plintjes, loszettende trapleuning, vocht tussen de isolerende beglazing, loszittend behang, kozijnen die wel een lik verf kunnen gebruiiken en ga zo maar door. Punten waar een goede makelaar je op zou moeten wijzen. Punten waar een koper je absoluut op afrekent. De echte reden(en) van het afhaken van gegadigden wordt veelal niet gegeven.

Tot slot ben ik overtuigd van de toegevoegde waarde van een makelaar maar ben ook kritisch naar een makelaar net zo als een makelaar ook kritisch mag zijn ten aanzien van eventuele aandachtspunten. Een enthousiaste makelaar is natuurlijk super ervan uitgaande dat hij of zij dit enthousiasme ook overbrengt op kopers. Maar maak hierbij niet de klassieke fout door te kiezen voor de makelaar met de hoogste adviesprijs. Opmerkingen als “die makelaar biedt de hoogste prijs” zijn kansloos. Een makelaar biedt nooit. Hij bemiddeld alleen tussen koper en verkoper en dient uw belangen te behartigen. Hij kan vandaag een prijs adviseren waarmee hij u als opdrachtgever denkt binnen te halen en volgende week adviseert hij u de prijs te verlagen omdat er geen of weinig belangstelling is. Over verdere nadelen verkoop makelaar gesproken: hij biedt niet, hij koopt niet en loopt feitelijk geen financieel risico als hij uw huis niet verkoopt, althans niet meer dan de “gemiste” courtage.

Mocht de makelaar wel zelf kopen? Blijf dan a.u.b. ver weg van deze makelaar en wendt u zich tot gespecialiseerde bedrijven die zich primair richten op de aan-en verkoop voor eigen rekening en risico. Zij kunnen wel een bod doen en kopen ook echt zelf.

Deel dit bericht

door Joost Onrust

19 april 2019
Relevante
artikelen
Terug Verder