waarde van je huis

Wat is de waarde van je huis?

Een hypotheek werd altijd gezien als een prima investering. Huizenprijzen stegen altijd en binnen de kortste keren had je een overwaarde. Dit betekent dat je huis inmiddels meer waard is dan de hypotheek die je ervoor hebt afgesloten: een fijn spaarpotje voor later natuurlijk. Hier bracht de kredietcrisis in 2008 een einde aan. Huizenprijzen daalden massaal en ineens stond je hypotheek onder water, wat inhoudt je hypotheek duurder is dan de waarde van je huis. Inmiddels zit er gelukkig weer een stijging in de huizenprijzen. Dus: wat is nu de waarde van je huis?

Belangrijkste factoren in de waarde van je huis

De locatie heeft ontzettend veel invloed op de waarde van je huis. Huizen in de Randstad zijn gemiddeld duurder dan huizen elders in Nederland. Bovendien is het natuurlijk van belang of je woning gelegen is dicht bij een stadscentrum, of juist in de natuur of aan het water. Je kunt bijvoorbeeld op Funda of Jaap.nl naar de vraagprijs van vergelijkbare woningen in je buurt kijken om een schatting te maken van de waarde van je huis. Wat verder nog van belang is:

  • De vloeroppervlakte van je huis. Je kunt nagaan hoe veel er in je buurt betaald wordt per vierkante meter. 
  • Een tuin: als je huis een tuin heeft, en zeker een goed onderhouden tuin, is je huis al gauw meer waard. In steden geldt dat ook voor andere eigen buitenruimte, zoals een balkon of een dakterras.
  • De staat van het huis en het benodigde onderhoud
  • Het bouwjaar
  • Verbeteringen aan het huis en een eventuele aanbouw of uitbouw

Waardebepaling door een makelaar

Een makelaar kan vaak een indicatie geven van de waarde van je huis, omdat hij bekend is met de prijzen van andere huizen in je buurt. Dit is echter niet heel inzichtelijk voor jou. In plaats daarvan kun je bij veel makelaars een officiële taxatie aanvragen, waarvan je ook een taxatierapport krijgt. Dit geeft een veel duidelijker beeld, maar kost wel geld. Er zitten sowieso altijd kosten aan het verkopen van je huis: daarover lees je hier meer.

De WOZ-waarde

Elk jaar wordt door de gemeente de waarde van je huis vastgesteld. Dit gebeurt aan de hand van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Aan de hand van de WOZ-waarde stelt de gemeente bepaalde heffingen vast, zoals de gemeentebelasting. De gemeente voert een taxatie uit van verschillende woningen per categorie. Daarna wordt de waarde van elk huis bepaald door het te vergelijken met huizen in de buurt. De WOZ-waarde is altijd aan te vragen bij je gemeente of op mijnoverheid.nl. Wanneer je het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde, kun je hier ook bezwaar tegen maken. 

Kadaster

Ook op de website van het Kadaster kun je veel informatie vinden over woningen. Niet alleen de waarde, maar bijvoorbeeld ook het bouwjaar of de erfgrenzen. Via de woningwaardecalculator kun je de ontwikkeling van de huizenprijzen in je provincie bekijken, en per huis kun je koopsominformatie of zelfs een heel woningrapport bestellen.

Vraagprijs

Oké, dus nu weet je wat je huis waard is. Maar hoe bepaal je de vraagprijs? Wat de vraagprijs wordt hangt af van de markt, de waarde van uw huis en de snelheid waarmee u uw huis wilt verkopen. Het is aantrekkelijk om zo hoog mogelijk in te zetten, en eventueel later de prijs te laten zakken. Maar in de huidige markt kan dat ertoe leiden dat helemaal niemand is geïnteresseerd, het huis daardoor lang te koop staat. Over het algemeen is een huis dat lang te koop staat geen goed teken voor kopers. Wees dus realistisch met uw vraagprijs als u uw huis wilt verkopen!

Deel dit bericht

door

19 april 2019